‘Ik klink als een stofzuiger’ – 2 oefeningen voor een schone klank

De zon schijnt binnen als ik de voordeur open doe. Daar staat Emma, mijn nieuwe leerling. Ze is begin 40 en heeft al menig docent versleten. Dit is haar tweede les. We lopen de lesruimte in. De deur is nog niet dicht of er klinkt een diepe zucht. ‘Ik klink als een stofzuiger’. Het zit haar duidelijk dwars. ‘Een stofzuiger?’ vraag ik. ‘Ja’, zegt ze. ‘Ik heb zoveel ruis in mijn toon, ik lijk wel een stofzuiger!’
Ik besef dat ik voorzichtig moet zijn en in mijn hoofd vliegen alle mogelijke oefeningen voorbij. Ik besluit voor humor te gaan. ‘Dat is niet best. Dit vraagt om zware maatregelen. Vind je dat ok?’. Ze gaat akkoord.

Mooie toon
Als je fluitisten vraagt wat zij verstaan onder een mooie toon dan krijg je vaak als antwoord een toon zonder ruis. Hoewel het een mooi streven is om met een schone klank te spelen gaat dit vaak ook ten koste van de flexibiliteit van het embouchure. Het lijkt soms wel dat als het doel bereikt is er niet verder wordt gekeken. Maar als je niet blijft experimenteren hoe weet je dan zo zeker dat je de mooist mogelijke klank hebt?

2 oefeningen
Voor mijn leerling Emma was de oplossing eenvoudig. Met haar deed ik de volgende twee oefeningen:

  1. Speel een B1 en duw langzaam de fluit weg met je onderlip. Blijf blazen en probeer met je onderlip de fluit omhoog via de buitenbocht (eerst naar voor, dan naar boven in een vloeiende beweging) richting je neus te sturen. Het is de bedoeling dat je de klank verliest, er mag alleen ruis overblijven.
  2. Start met oefening 1, maar houd nu de fluit in de positie waar je eindigt (onderlip ver naar voren richting neus). Haal rustig adem via je neus zonder de positie te veranderen en breng daarna al blazend langzaam je onderlip terug in de normale speelpositie.

Waarom zijn deze oefeningen effectief?
Deze oefeningen helpen je bewust te worden van het moment waarop de ruis in je klank komt, zodat je dat punt vervolgens kunt vermijden. Meer controle dus.

Mijn motto:
Als ik het kan, kan ik er ook voor kiezen het niet te doen.

Voordelen van het studeren van windtonen:

  • Ontwikkeling flexibel embouchure
  • Verbeteren klank
  • Ontwikkeling crescendo- en decrescendotechniek

Wil je meer weten over windtones? Kijk op de website www.flutecolors.com

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!