Ik ben in mijn kamer. Fluit en hand-out met oefeningen op tafel. Laptop voor me. Zoom geopend. Een voor een komen de deelnemers de virtuele wachtkamer binnen. Ik laat ze binnen en mijn online Flute Colors les kan beginnen.
Dit heb ik de afgelopen 1,5 jaar veel gedaan. Door de pandemie was reizen en het geven van live workshops en masterclasses niet meer mogelijk. Voordat de pandemie begon, dacht ik er al weleens aan om online Flute Colors lessen te organiseren. Nu had ik de tijd om het uit te zoeken. Ik werd uitgenodigd om mijn eerste online les te geven en dat heeft me enorm geholpen. De docent die mij uitnodigde had veel ervaring met het online organiseren van lessen en op deze manier kon ik dit nieuwe concept veilig uitproberen. Ik was er erg enthousiast over. Ik werk het liefst live met deelnemers, maar omdat we op dat moment geen alternatief hadden, was dit prima. Sindsdien heb ik zelf verschillende online cursussen georganiseerd en werd ik uitgenodigd door verschillende docenten uit verschillende landen.
Voor deze lessen gebruik ik graag Zoom. In het begin van de pandemie had Zoom zijn uitdagingen, maar het bedrijf werkte heel hard om hun product te verbeteren en dat deden ze. Ze hebben zelfs instellingen voor muzikanten toegevoegd, zodat het geluid niet veel door de computer werd gecorrigeerd. Wat ik leuk vind aan deze online lessen, is dat deelnemers kunnen experimenteren met de nieuwe klankmogelijkheden in de veiligheid van hun eigen huis zonder dat andere deelnemers ze horen. Tijdens een les vraag ik deelnemers vaak om nieuwe technieken uit te proberen en ik vraag vrijwilligers altijd om hun bevindingen te demonstreren. Ik was verrast hoe gemakkelijk het is om deelnemers te helpen verbeteren. Niet veel anders dan ze live te leren.
Online lesgeven daagde me uit om na te denken over manieren om moderne speeltechnieken op afstand aan te leren terwijl je niet met de student in dezelfde ruimte bent. Het heeft mij geleerd om de instructie heel kort en duidelijk te maken.
Een ander punt dat ik leuk vind aan online lesgeven, is dat het heel gemakkelijk is om de sessie op te nemen. Tijdens een les van twee uur wordt veel informatie gedeeld. Het is fijn om de les later terug te kunnen kijken. Ik ben van mening dat elke student zijn lessen te allen tijde moet opnemen. We leven in een tijd waarin opnemen heel eenvoudig is. Een les opnemen en beluisteren is veel efficiënter. Het is niet alleen fijn om nog eens naar alle informatie te kunnen luisteren, maar ook om de energie van de les te voelen. Soms heeft een leraar iets gedemonstreerd of je geholpen jezelf te overstijgen. Terugluisteren naar zo’n moment kan je helpen om gemakkelijker naar die plek terug te keren.
Online lesgeven was een ontdekking voor mij. Hoewel ik dol ben op reizen en live lesgeven, is het soms fijn om duizenden kilometers van mijn huis les te geven, de sessie te beëindigen en vijf minuten later mijn woonkamer binnen te lopen 🙂