Ben jij een bange fluitdocent?

Het fluitorkest zit klaar. Het concert begint over vijf minuten. Als ik nog even de zaal inkijk zie ik helemaal achterin mijn collega zitten. Ze had wel gezegd dat ze zou komen maar het is dan extra leuk dat iemand ook echt komt. Ik loop snel naar achter om nog even gedag te zeggen. Ze heeft haar zoontje meegenomen. Vijf jaar, hoog blond haar en energie voor tien.
Na het concert praten we nog wat. De jongen vermaakt zich prima, er valt genoeg te beleven en er zijn genoeg mensen (mama’s) in de buurt. Wat mij opvalt is dat mijn collega zowel Engels als Nederlands tegen de jongen spreekt. En alsof het niets is antwoordt de jongen dan ook vloeiend in het Engels of Nederlands. Het maakt hem niets uit. Thuis wordt ook nog Japans gesproken dus ook Japans is voor de jongen geen probleem, dat heb ik jammer genoeg niet gehoord…

Kinderen zijn heel flexibel en leren vaak zonder problemen. Wat wij volwassenen als onmogelijk zien is voor jonge kinderen een peulenschil. Waarom vind het ik eigenlijk zo knap dat de jongen drie talen spreekt? Waarschijnlijk omdat ik de situatie op mijzelf projecteer. Ik zou er heel veel moeite mee hebben om nu nog drie talen te leren. Deze jongen denkt er waarschijnlijk niet over na.

Feit is dat voor kinderen alles nieuw is. Als ze leren dat iets een bepaalde naam heeft dan onthouden ze dat. Zijn er drie woorden voor hetzelfde voorwerp dan slaan zij dat zonder problemen op. Er is nog geen kapstok die vol hangt met informatie. Ze zijn de kapstok nog aan het vullen en nog gretig ook.

Ik ervaar hetzelfde met lesgeven. Beginnende , jonge leerlingen zijn vaak nog flexibel. Dit is een ‘A’ en zo speel je die. Prima! Dan is dit een ‘A’ en zo speel je die. Zo werkt het ook met moderne speeltechnieken. Als ik zeg dit een multiphonic en zo speel je die, dan doen ze dat zonder problemen na. In de 20 jaren die ik nu lesgeef heb ik veel leerlingen zien komen en gaan, met veel collega’s gesproken en ik heb veel workshops moderne technieken gegeven over de hele wereld. Vaak geef ik meerdere workshops op een dag. Een voor kinderen en een voor volwassenen. Ik vind het altijd fascinerend om te zien dat kinderen er geen enkel punt van maken en de moeilijkste technieken met het grootste gemak spelen terwijl veel volwassenen, ook professionele fluitisten, toch wat drempels over moeten.

Wie is er bang voor moderne speeltechnieken? Je leerling of jijzelf? Dat is een belangrijke vraag wat mij betreft.

 

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!