Circular breathing in klassieke muziek

Veel blazers zouden willen dat ze oneindig konden blazen om zo hele lange frases te maken. Gelukkig is er een techniek die het mogelijk maakt om voor een langere tijd te spelen zonder de luchtstroom te onderbreken. Deze techniek wordt circular breathing genoemd. Voor veel mensen klinkt het als magie en onmogelijke om tegelijkertijd te ademen en te blazen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die door de neus kan ademen, circular breathing kan leren. Het kost niet veel om de techniek te leren. Ik kan je circular breathing leren in 30 minuten. Het kost daarna wat tijd om vertrouwd te raken met de techniek.

Als je circular breathing kunt gebruiken, wanneer moet je het dan gebruiken? Ik vind het belangrijk om rekening te houden met de natuurlijke ademhaling van het stuk. Een stuk moet ademen. Ik luisterde ooit naar een opname van een fluitist die circular breathing gebruikt in de partita van Bach. Een fantastische uitvoering, maar de ademhalingen waren erg luid en de natuurlijke frasering van het stuk was verdwenen. Dus kies de plaatsen om te ademen bewust.

Een van de weinige stukken waarin ik soms circular breathing gebruik is Cécile Chaminade’s Concertino. Hier volgen twee voorbeelden.

De eerste zin is lang. Je kunt hier circular breathing gebruiken. Als je circular breathing wilt gebruiken, doe dat dan in de eerste noot. Denk eraan om circular breathing te gebruiken als je het niet nodig hebt. Als je moet ademen, ben je te laat.

Hier gebruik ik circular breathing in de trillers vlak voor letter D. Op deze manier kun je de zin langer maken en het crescendo groot. Ik gebruik graag circular breathing in trillers omdat dit makkelijker is en minder opvallend.

Ik probeer in klassieke muziek zo min mogelijk circular breathing te gebruiken. En als ik het gebruik, houd ik echt rekening met de frasering. Onthoud dat het publiek met je meeademt, zelfs als ze het niet weten. Je wilt niet dat je publiek zich ongemakkelijk voelt. Werk allereerst aan de adembeheersing en de capaciteit van de longen. Gebruik circular breathing wanneer je een beetje hulp nodig hebt om de muziek mooier te maken.

Op mijn website www.flutecolors.com vind je instructievideo’s om circular breathing te leren.

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!