De fluit kiest de speler

Het is altijd een feestmoment als het zo ver is om met een leerling een nieuwe fluit te kopen. Ik vind het leuk om mee te gaan en het proces te begeleiden. Een nieuw instrument moet goed gekozen worden. Belangrijk is dat je meteen een klik voelt met een instrument. Daarnaast moet een nieuw instrument ruimte geven voor groei. Je wilt immers een stap verder komen en niet een nieuwere versie kopen van wat je al hebt. Ik denk dat het belangrijk is dat je je in het proces laat begeleiden, door een docent bijvoorbeeld. Het is een flink bedrag en er zijn veel meningen. Zelf ga ik altijd in stappen te werk.

Vooraf

Er is een verschil tussen het kopen van een fluit in een gespecialiseerde winkel en in een winkel waar men alles verkoopt. Het liefst ga je naar een winkel waar je voldoende vergelijkingsmateriaal hebt. Dat zal het geval zijn in een gespecialiseerde winkel. In dat soort winkels werken ook vaak (professionele) fluitisten. Is de muziekinstrumenten meer algemeen dan hebben ze vaak minder fluiten op voorraad in een bepaalde (gevorderde) klasse. Vaak ligt de nadruk op het verkopen van beginnersfluiten. De verkoper is vaak zelf geen (professionele) fluitist.
Ik neem leerlingen altijd mee naar een winkel die gespecialiseerd is. In Nederland hebben we de luxe dat we een paar van dat soort winkels en handelaren hebben.

Stap 1
Bepaal een budget. Zorg altijd voor een kleine marge aan de bovenkant. Er is een kans dat een verkoper kijkt hoe ver je wilt gaan en of je budget niet een beetje gerekt kan worden. Daar is niets mis mee, wel goed om rekening mee te houden. Onthoud dat er altijd een nog mooier (lees ‘duurdere’) fluit is. De sky is de limit. Daarom is het belangrijk zelf het limiet te bepalen voordat je begint.

Stap 2
Vraag de verkoper fluiten van verschillende merken in jouw prijsklasse en met jouw wensen neer te leggen. Test de fluiten zonder vooraf naar het merk te kijken. Zeker als je een mening hebt over een bepaald merk, zoals ‘ik heb dat merk nu ook’, ‘dat merk heeft een slechte reputatie’ of ‘zij speelt ook op dat merk en dat vind ik wel of niet mooi’. Als je ‘blind’ test kun je nog weleens verrast worden. Speel een korte, langzame melodie op elke fluit. Een paar maten is genoeg. Iets in het lage register en dan iets in het tweede register. Doe dat eventueel een paar keer. Speel een stuk met legato en een stuk met staccato. Voel welke fluit(en) er aanspreekt en welke er afvalt/afvallen. Leg de fluiten die minder fijn voelen meteen aan de kant en speel hier niet meer op. Zorg dat er twee of drie fluiten overblijven.

Stap 3
Waarschijnlijk is er nu een richting bepaald qua merk. Je kunt de verkoper eventueel vragen meer fluiten weg te leggen van dat merk of de merken. Dan start fase 2 weer opnieuw. Speel nu wat langer op elke fluiten. Let op hoe de fluit aanspreekt en experimenteer. Hoe groot kun je op deze fluit de dynamiek verschillen maken? Welke klankkleuren kun je uit de fluit krijgen? Hoe reageert de fluit. Kun je op deze fluit verder groeien of voelt het gewoon vertrouwt? Speel nog steeds langzame melodieën, in alle octaven. Speel korte fragmenten en wissel dan meteen van instrument om te vergelijken. Speel ook moderne technieken als harmonics, tone bending, whispertones en ghost harmonics. Harmonics zorgen ervoor dat je experimenteert met de luchtdruk. Wat kan deze fluit aan en wat heeft deze fluit nodig? Tone bending helpt je experimenteren met je embouchure en het
vinden van de optimale hoek om in te blazen. Whispertones en ghost harmonics ontspannen je embouchure en helpen je experimenteren met aanblazen en ontspanning. Zorg dat er één of twee fluiten overblijven.

Stap 4
Ga minstens een half uur uit de ruimte waar je fluiten hebt uitgeprobeerd en ga iets drinken.

Stap 5
Speel nog wat langer op de fluit(en) die overgebleven zijn. Speel stukken die je graag speelt. Ook snelle stukken kun je in deze fase spelen. Probeer extremen op de fluit op te zoeken. Als er meerdere fluiten over waren, maak dan je keuze.

Tot slot
Ik vind het altijd magisch om te zien dat je vaak meteen hoort en ziet aan de leerling welke fluit het gaat worden. Meestal is dat al te zien voordat de leerling zelf doorheeft welke fluit het gaat worden. Zodra de leerling op de juiste fluit speelt gaat hij of zij stralen. Dat gebeurt iedere keer weer als er op die fluit gespeeld wordt. Ga op je gevoel af. Het eerste gevoel is meestal goed. Voor een leerling die de fluiten uitprobeert is het vaak overweldigend. De verschillen zijn soms minimaal. Daarom is het belangrijk een docent of andere fluitist mee te nemen die het proces kan begeleiden. Uiteindelijk blijkt toch elke keer maar weer: de fluit kiest de speler.

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!