De perceptie van perfectie

Veel musici streven naar perfectie. Wat is perfectie eigenlijk? Bestaat het eigenlijk wel?

Een tijdje geleden wees een collega mij op een opname van de Prokofiev sonate door een Nederlandse fluitist. Ze was er heel enthousiast over dus ik heb de opname opgezocht. Al bij het luisteren naar de eerste noten schoten mijn zorgvuldig ingesleten overtuigingen door mijn hoofd; de klank heeft teveel ruis, dat is wel veel vrijheid op die plek, niet helemaal de perfectie waar we tegenwoordig naar streven. Waarom was mijn collega zo enthousiast? Ik besloot nog eens te luisteren, maar nu alleen naar de muziek zonder de stemmen van mijn vroegere leraren in mijn achterhoofd. Elke seconde werd ik enthousiaster. Dit is misschien wel de beste opname van de sonate die ik ooit gehoord heb!

Wat is perfectie? Veel mensen streven naar perfectie, maar wat is dat? Voor wie is het perfectie? Het afspelen van een partituur op de computer is een vorm van perfectie. De noten kloppen, het ritme is foutloos en misschien zelfs de dynamiek. Toch is dat meestal niet wat we willen.

Perfectie is naar mijn mening heel persoonlijk. Het kan heel nuttig zijn je een beeld te vormen van wat je wilt bereiken. Dat zorgt voor focus. Alles wat niet past in het bereiken van dat doel zou je niet perfect kunnen noemen. Dat geldt dan alleen voor jou, het is jouw kijk op perfectie.

Dus perfectie is niet meer dan een perspectief en heel subjectief en persoonlijk. Moderne speeltechnieken voor fluit worden niet door iedereen gezien als perfectie. Sterker nog tijdens het geven van workshops merk ik vaak dat mensen hun beeld van perfectie niet los kunnen laten. Dat maakt het moeilijk om te experimenteren.

Moderne speeltechnieken kunnen juist bijdragen aan perfectie. In de film Jungle book bijvoorbeeld maakt de fluit regelmatig gebruik van wind tones. De wind tones op de fluit voegen enorm toe aan de scene terwijl diezelfde klank vaak niet aansluit bij het perfecte beeld van het klassieke fluitspel.

Ik ben ervan overtuigd: perfectie bestaat niet of juist alles is perfect. Perfectie is heel persoonlijk en afhankelijk van een moment, het is maar hoe je naar iets kijkt. Zou het niet perfect zijn om soms juist alleen maar te observeren en van daaruit te werken? Gewoon kijken wat er gebeurt en wat je ermee kunt doen. En dan genieten van de perfectie!

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!