Enge notatie

We kennen allemaal het gevoel een nieuw stuk te beginnen dat onmogelijk te spelen lijkt. Hoe meer inkt een componist heeft gebruikt (bijvoorbeeld 32e noten), hoe moeilijker het lijkt. Ik zie veel leerlingen die er gewoon voor gaan, in de hoop het te redden tot het eind. Een goede manier als eerste kennismaking, maar als je een stuk echt wil kunnen spelen is niet aan te raden om zo verder te gaan. En dat is wat er vaak gebeurt. Zonder hulp blijven leerlingen vaak hangen in deze globale fase.

Een voorbeeld:

 

Hugues: La Scuola Del Flauto, Op. 51, fourth grade, No. 4

De eerste partij ziet er op het eerste gezicht misschien intimiderend uit. Maar als we beter kijken, kunnen we zien dat de tweede fluit 8ste noten speelt en op die manier de partij van de eerste fluit op een natuurlijke manier in groepen van vier 32ste noten verdeelt.

Wanneer we de noten gaan verdelen en ons brein helpen groepen te zien, wordt het veel duidelijker. Als een speler (leerling) de muziek niet echt begrijpt, is dat te horen in de uitvoering. Als een speler de muziek niet begrijpt, kunnen we niet verwachten dat de luisteraar de muziek wel begrijpt.

Dus lees, analyseer, vereenvoudig en begrijp de bladmuziek. Wees niet bang en gedemotiveerd als bladmuziek er op het eerste gezicht moeilijk uitziet. Ontspan en neem de tijd om goed te kijken naar wat er in de partituur staat. Dat is ook een goede aanpak bij het instuderen van hedendaagse muziek. De notatie van moderne speeltechnieken kan verwarrend zijn. Componisten gebruiken verschillende manieren om deze technieken te noteren. Lees daarom altijd het voorwoord van de componist.

Laten we het volgende voorbeeld bekijken:


Ah, vous dirai-je, maman – Flute Colors arrangement 005

Dit lijkt in eerste instantie misschien ingewikkeld. Als fluitist zijn we niet gewend om twee noten boven elkaar te lezen. Maar als we de instructie lezen en er achter komen dat we de greep van de diamantvormige greep moeten gebruiken om een tongstop te spelen zonder ons zorgen te maken over de pijlvormige noot (de manier waarop de tong stopt klinkt), dan is het ineens veel gemakkelijker.

Neem de tijd om de muziek met en zonder fluit te leren kennen en geniet van de weg naar je doel.

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!