Even doorbijten! 2 technieken die mij weer snel terug in vorm kregen.

Mijn nieuwe tandarts was heel duidelijk: ‘je verstandskiezen moeten eruit!’ Al zeven jaar lang had mijn oude tandarts aangegeven dat het wel een keer moest gebeuren, maar ik had het steeds weten uit te stellen omdat ik enorm opzag tegen de ingreep. Hoewel ik geen last van de kiezen had, besloot ik deze keer het advies van de tandarts te volgen. De angst voor de angst was groter geworden dan de angst voor de ingreep. En daar wilde ik eigenlijk wel een keer vanaf. Dan maar even doorbijten. Ik had alles zorgvuldig gepland want het seizoen zat vol met activiteiten. Eind juni zou ik twee kiezen laten trekken en twee weken later nog twee. Ik had berekend dat als ik dan zou herstellen in twee weken, ik precies weer op tijd klaar was voor een zomer vol fluitactiviteiten. In praktijk betekende dit dat ik vier weken niet of nauwelijks fluit heb gespeeld. Na vier weken probeerde ik voorzichtig weer te spelen en ik moet zeggen, ik kon wel huilen van frustratie. Het was duidelijk dat het niet zo vanzelfsprekend was dat ik weer op tijd terug in vorm zou zijn.

 Vooral mijn embouchure had geleden onder de vier weken verplichte rust. Ook mijn ademsteun voelde niet meer natuurlijk aan. Daarnaast moest ik wennen aan de nieuwe ruimte in mijn mond. Het was tijd voor drastische maatregelen. Ik heb altijd veel baat bij het studeren van moderne speeltechnieken. In korte tijd behaalde ik altijd veel resultaat. De volgende twee technieken hebben mij enorm geholpen:

Harmonics
Mijn embouchure was verzwakt. Om mijn embouchure weer sterk te maken besefte ik dat het niet voldoende zou om alleen oefeningen te doen voor mijn lippen. De lippen zijn de laatste fase in het proces. Eerst moesten mijn adem en ademsteun weer optimaal zijn. Alleen werken aan mijn embouchure, zonder steun, zou juist zorgen voor gespannen lippen.
Het studeren van boventonen heeft mij geholpen bij het versterken van de ademsteun. Eerst speelde ik de boventonen puur op kracht van de ademsteun en heb ik geprobeerd mijn embouchure zo stil mogelijk te houden. Daarna ben ik aan de slag gegaan met vocalen in combinatie met de steun van de eerste oefening. Deze oefening hielp mij mijn lippen meer te focussen, gedragen door de steun en de oefening heeft mijn bewustzijn van de ruimte in mijn mond te vergroot.

Windsounds
Het embouchure heeft heel veel spiertjes. Om deze spieren weer bewust te ervaren heb ik windsounds gestudeerd. Zo werd mijn embouchure binnen korte tijd weer krachtig en flexibel. Ik ben begonnen met het spelen van een makkelijk toon, bijvoorbeeld de B1. Daarna duwde ik tijdens het spelen van deze toon met mijn onderlip heel langzaam de fluit naar voren waardoor er ruis in je klank ontstond. Net zolang tot er alleen nog maar ruis over was. Na een diepe ademhaling door mijn neus, zonder iets aan mijn embouchure te veranderen, ging ik weer zo langzaam mogelijk van ruis naar een mooie toon.

Het is gelukkig gelukt om weer op tijd in vorm te zijn. Spannend was het wel…

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!