Het Flute Colors Stedenproject

Ik werk graag met componisten. Met het project Flute Colors probeer ik moderne speeltechnieken voor fluit toegankelijk te maken voor niet alleen fluitisten maar ook voor een breder publiek. Ik probeer componisten alle mogelijkheden op de fluit te laten zien, zodat ze die mogelijkheden kunnen gebruiken om hun composities te verrijken.

Ik heb gewerkt met verschillende componisten van over de hele wereld, maar gek genoeg nog nooit met een componist uit mijn eigen land. Dus begon ik een paar jaar geleden na te denken over een project met nieuwe composities geschreven voor fluit en piano door Nederlandse componisten. Ik hou van het proces van zo’n project. Het begint met een enkel idee. Dan begin ik met het bedenken van de beste versie van het project en dan begint het echte werk.

Gelukkig was ik op dat moment niet op de hoogte van de omvang van het project. Ik wilde nieuwe muziek met alle kleuren van de fluit verbinden aan een groot publiek. Hedendaagse muziek is voor luisteraars niet altijd gemakkelijk te begrijpen, dus zocht ik naar manieren om dichter bij de wereld van de niet-fluitspelende mensen te komen. Zo dacht ik aan Nederlandse steden. Iedereen woont ergens en we hebben allemaal grotere steden bezocht en hebben een bepaald gevoel bij een stad. Dat hoeft geen fijn gevoel te zijn Mijn moeder houdt bijvoorbeeld helemaal niet van een stad. Ze groeide heel beschut op in een klein dorpje in het zuiden van Nederland en houdt niet van de houding van de mensen in de stad. Maar wat er gebeurt, is dat ze wel een gevoel heeft en dus hebben we een startpunt en een verbinding dicht bij de luisteraar.

Ik wist niet zeker of het genoeg was om de componisten gewoon een compositie te laten maken die was geïnspireerd op een stad. Naar mijn mening was de stap nog te groot. Dus nodigde ik Nederlandse dichters uit om een gedicht over hun stad te schrijven, om woorden aan hun stad te geven.

En zo gebeurde het. Ik koos vier grote Nederlandse steden, nodigde vier dichters uit die stad uit om een gedicht te schrijven en vroeg vier componisten om een stuk te schrijven geïnspireerd door het gedicht en de stad.

Na twee jaar fondsenwerving en projectvoorbereiding hadden we op 16 april 2023 de wereldpremière in Amsterdam met alle dichters en componist aanwezig. De dichters lazen hun eigen gedichten voor en Heather Pinkham (piano) en ik voerden alle stukken uit.

Het is magisch om je bewust te zijn van dit proces. En ik wist op de premièredatum heel goed dat het allemaal begon met een idee dat die dag werkelijkheid werd. Ik ben erg dankbaar.

Nu zijn we bezig met het publiceren van de stukken en zijn we van plan om studio-opnames te maken.

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!