Hoe de creativiteit een sprong nam.

We zitten midden in de Coronacrisis. Wereldwijd zorgt dit voor angst en onzekerheid. Mensen moeten binnen blijven. Sociale contacten worden tot het minimum beperkt. In een branche waar alles eigenlijk om sociale contacten draait zorgt dat voor extra uitdagingen. Concerten gaan niet door en ook lesgeven en repeteren met je orkest of koor is lastig.
Ik vind dit ook een spannende tijd. Toch kan ik het zeer waarderen dat ik zoveel mensen zie die creatieve oplossingen bedenken. Dit inspireert mij enorm. Docenten met een lespraktijk gaan online via bijvoorbeeld Skype lesgeven en op social media worden volop ervaringen, ideeën en materiaal uitgewisseld. We gaan allemaal enorm out of the box denken. Het maakt ons flexibeler en sterker voor de tijd na Corona.

‘Hoe kan ik deze kracht koppelen aan moderne speeltechnieken?’ heb ik mij afgevraagd voor deze blog. Ik denk dat het met studeren hetzelfde is. We komen allemaal wel eens een technische uitdaging tegen die onoverkomelijk lijkt. We komen een heel eind met het variëren in articulatie, tempo en ritme. Dat zijn effectieve tools. Persoonlijk vind het fijn om nog een stap verder te gaan zodat ik tijdens een concert echt stevig in het zadel zit. Een van de oefeningen die ik interessant vind bijvoorbeeld is het studeren van toonladders met harmonics. Het laat je nadenken over grepen, het verbetert de ademsteun en dus ook je klank. Laten we de proef op de som nemen met een korte oefening:

  1. Speel de toonladder van F

  1. Speel nu de toonladder van F, maar dan met harmonics. Gebruik de greep van de diamantvormige noten.

  1. Speel nu de nog een keer de toonladder van F zoals bij stap 1. Merk het verschil op tussen de 1e keer en de 3e Let op klank en techniek.

 

Dit is slechts één voorbeeld van hoe je moderne speeltechnieken kunt inzetten om je fluitspel te verbeteren. Je zou de toonladder ook nog kunnen studeren met flutter tongue, wind sounds, tone bending, key clicks, singing and playing, pizzicato en tongue stops. Heel veel extra studiemogelijkheden met slechts één toonladder.

Focus zoveel mogelijk op de mooie dingen die er gebeuren. Bijvoorbeeld alle nieuwe ideeën en mogelijkheden. Geniet van alle mogelijkheden die we ontdekken en die ons verrijken.

 

 

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!