Hoe je echt goed snel kunt spelen – een paar tips

“Ik heb goed nieuws”, is een uitdrukking die ik vaak gebruik als ik lesgeef of een orkest dirigeer, “je speelt te snel.” Het is een fascinerend fenomeen dat als we snelle passages moeten spelen, we de neiging hebben om in paniek te raken en nog sneller te spelen. De resultaten zijn vaak slordig en ongecontroleerd, je hebt het alleen maar erger gemaakt…
Een van de dingen waar het mee te maken heeft, is notatie. Maar waarom is het moeilijker om dit te spelen?:

 

 

Dan dit?:

 

 

Natuurlijk is er in het eerste voorbeeld meer te zien, wordt er meer inkt gebruikt per noot en worden de noten meer samen genoteerd. Dus ik snap het We hebben de neiging om door de noten te haasten als we het eerste voorbeeld moeten spelen. Vaak merk ik dat een speler niet echt weet wat de noten zijn, de speler lijkt gewoon te raden welke noten er gespeeld moeten worden. Hier ligt de sleutel tot succes verborgen.

Wat kunnen we doen?

1. Vertraag. Het is zo makkelijk. Kijk elke noot goed in de ogen (alsof het een persoon is) voordat je naar de volgende gaat. Concentreer je vervolgens op de luchtstroom en zorg ervoor dat elke noot klinkt zoals je dat wilt.

2. Zoek naar toonladders en akkoorden. De meeste muziek is gebaseerd op toonladders en akkoorden, dus je leraar moedigde je niet voor niets aan om toonladders en akkoorden te oefenen. Als je ze in een stuk herkent, hoef je ze niet meer te oefenen, want dat heb je al die jaren gedaan. Schrijf gewoon in je partituur welke toonladder of welk akkoord je moet spelen.

3. Zoek naar patronen. Soms wordt een toonladder, akkoord of melodie versierd met extra noten. Probeer ze toch te vinden en het zal je helpen de muziek beter te begrijpen.

4. Als je de passage of het stuk beter kent en het foutloos in een langzaam tempo kunt spelen, probeer het dan te versnellen. Zorg ervoor dat je tijdens het spelen alle noten in je hoofd goed kunt horen. Ik vind het fascinerend dat het mogelijk is om heel snel te spelen en tegelijkertijd de muziek in slow motion in je hoofd te horen. Probeer het, het is erg leuk!

5. Gebruik key clicks om een snelle passage te bestuderen. Speel heel langzaam, zet alle noten aan met je tong en gebruik alle vingers van de greep om een key click te spelen met de noot die je moet spelen. Als je de passage goed genoeg kent, is het gemakkelijk om de key clicks te combineren met de tong en klinkt het perfect samen. Als je wat werk te doen hebt, hoor je extra noten en klinkt het waarschijnlijk als een puinhoop.

Mensen schreven boeken over dit onderwerp. Dit zijn dus slechts enkele snelle gedachten en tips die je hopelijk zullen helpen een snelle passage met plezier en precisie te spelen.

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!