Hoe je kosteloos je dwarsfluit met bijna een octaaf kunt verlagen.

Heb jij een C-voet of een B-voet op de fluit? Veel beginnersfluiten hebben een C-voet op de fluit. Het is al lastig genoeg om die hele buis in de lucht te moeten houden. Als je dan wat vordert en toe bent aan een nieuw instrument komt de vraag weer terug: wil je een C-voet of een B-voet? Die halve toon kan best veel verschil maken. Maar ja, wanneer gebruik je die B dan? Dat is een vraag die ik vrij regelmatig hoor. Toch schijnt er behoefte te zijn aan het kunnen spelen van noten onder de C1. Tegenwoordig kun je zelfs een G-voet kopen voor de C-fluit!

Het is helemaal niet nodig om extra geld uit te geven aan lagere noten. Ik kan je zo een trucje uitleggen waarbij je kosteloos een groot septiem lager kunt spelen op de fluit. Dek gewoon het mondgat helemaal af. Als je het mondgat helemaal afdekt, moet je nog wel door de fluit kunnen ademen. Als je vervolgens een key clicks speelt, klinkt deze een groot septiem lager dan wanneer je het mondgat niet helemaal afdekt.

Een interessante techniek waarbij dit principe ook wordt toegepast is de tongue stop of tongue ram. Bij deze techniek dek je het mondgat zo af, zodat je nog door de fluit heen kunt ademen. Vervolgens blaas je krachtig door de fluit heen en terwijl je dat doet, lanceer je je tong met veel snelheid en kracht in het mondgat van de fluit. Houd je lippen de hele tijd op de lipplaat! Als je veel luchtdruk gebruikt, hoor je een ‘plop’ zodra je tong het mondgat raakt. Het klinkt alsof je de kurk uit een wijnfles trekt. Een hele grappige techniek om zelf of met je leerlingen uit te proberen.

Het spelen van tongue stops werkt alleen in het eerste octaaf van de fluit. De intonatie op een fluit met een C-voet is net even anders dan de intonatie op een fluit met een B-voet, maar zorgt hoe dan ook voor hilariteit. Je kunt eenvoudige melodieën spelen die onder de E2 blijven. Deze melodieën klinken dan een groot septiem lager.

Als het goed is merk je dat je een krachtige buikbeweging maakt om de tongue stop te spelen. Daarom is het studeren van tongue stops niet alleen leuk, maar ook nuttig om te werken aan ademsteun en de connectie tussen je tong en buikbeweging. Als leerlingen het lastig vinden om te articuleren, laat ik ze ook tongue stops spelen. Ze worden zich dan veel bewuster van het gebruiken van de tong en ze blijven nog blazen ook. Door de beweging te overdrijven is het uiteindelijke articuleren veel makkelijker.

Nu weet je hoe je het bereik van de fluit kunt verlagen en er nog wat van kunt leren ook. En dat alles helemaal gratis!

Wil je meer weten over tongue stops? Ga dan naar www.flutecolors.com voor meer informatie en een instructievideo.

 

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!