Ik moet iets bekennen

Begin deze maand hadden we onze eerste zomercursus van het jaar in Nederland. Het was de eerste van de drie en het was erg leuk. Ik neem altijd een selectie van mijn bladmuziek mee zodat
deelnemers kunnen bladeren en inspiratie kunnen opdoen. Dit jaar heb ik me beperkt tot twee grote dozen bladmuziek, ongeveer een derde van mijn hele collectie. Het is leuk om door de muziek te bladeren en al die stukken terug te zien. Sommige heb ik tijdens mijn studie gespeeld en daarna nooit meer. Het is onmogelijk om alles regelmatig te spelen, laat staan tijdens concerten.

Het voelt alsof professionele spelers (en gevorderde studenten) altijd serieus moeten zijn. Maar ik moet iets bekennen…. Soms als ik een vrij moment heb, ga ik naar de kast met al mijn bladmuziek, ik kies een paar stukken, ga naar YouTube om een meespeeltrack te vinden en dan begin ik te spelen en heb ik veel plezier met het inbeelden van een volle concertzaal en een publiek uitzinnig door mijn optreden. Ik hou daarvan.

Ik vind het belangrijk om af en toe te spelen en gewoon plezier te hebben zonder verwachtingen. Het laat je groei zien. Meestal werken we op het randje, spelen oefeningen en stukken die net iets te moeilijk zijn. Ze laten je groeien, dus dat is maar goed ook. Aan de andere kant vergeten we soms dat we betere fluitspelers worden, omdat we niet geneigd zijn om achterom te kijken. Ik wil je aanmoedigen om ‘oude’ stukken te spelen. Vooral als ze moeilijk waren toen je ze voor het eerst studeerde. Je zult waarschijnlijk merken dat ze nu veel gemakkelijker zijn. Dan word je je bewust  van je groei en dat is heel bemoedigend.

Op Youtube zijn steeds meer goede begeleidingen te vinden. Soms zelfs in verschillende tempi. Er zijn veel stukken te vinden. Ik zoek altijd op ‘titel van het stuk, componist’ en ‘accompaniment’ of  ‘karaoke’ of ‘play along’. Als het er is, kun je het zo vinden. Je zult snel je favoriete kanaal vinden.

Dus haal in de zomer al je bladmuziek tevoorschijn en heb plezier!

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!