Open of dichte kleppen en moderne speeltechnieken

Als kind leerde ik fluit spelen op een fluit met dichte kleppen. In Nederland is dat gebruikelijk. Toen ik klaar was voor een upgrate, kocht ik een fluit met open kleppen. Ik speel graag met open kleppen. Het voelt alsof de noten meer open en sprankelend zijn, vooral rond de F. En het spelen van een open kleppen fluit geeft je meer opties. Soms als mensen een open kleppen fluit kopen, sluiten ze de kleppen af met dopjes. Een goede manier om met open kleppen te leren spelen, maar houd er rekening mee dat de schaal van beide typen fluiten net even anders zijn. Het sluiten van de kleppen van een open kleppen fluit heeft dus invloed op het geluid en de intonatie. Ik heb fluiten drastisch horen veranderen bij het met dopjes afsluiten van de kleppen. Dus een klein advies: sluit je kleppen niet als je een open kleppen fluit hebt, tenzij het tijdelijk en absoluut noodzakelijk is.

Type fluit en moderne speeltechnieken
Oké, terug naar het onderwerp waarover ik wil schrijven. Is een open kleppen fluit nodig om moderne speeltechnieken te spelen? Het antwoord is simpel: nee. Maar er zijn meer mogelijkheden met een open kleppen fluit. Omdat we ervoor kunnen kiezen om de helft van de kleppen te sluiten, zijn er meer mogelijkheden. Vooral vier technieken profiteren hiervan.

Allereerst multiphonics. Een bepaald type multiphonics kan met speciale grepen worden gespeeld. Op een fluit met open kleppen zijn meerdere combinaties mogelijk. Daarom biedt een open kleppen fluit meer mogelijkheden. Sommige multiphonics kunnen niet worden gespeeld op een fluit met dichte kleppen. Om dezelfde reden profiteren ook kwarttonen en microtonen van een open kleppen fluit. Het spelen van een G-kwartkruis is bijvoorbeeld gemakkelijk op een open kleppen fluit: open gewoon de helft van de klep onder de ringvinger (linkerhand). Open kleppen fluiten hebben meer opties voor het spelen van bamboetonen. En last but not least, het spelen van glissando tussen bepaalde noten is mogelijk op een open kleppen fluit. Een glissando van G naar B is bijvoorbeeld vrij gemakkelijk.

Stukken
Componisten moeten zich bewust zijn van de mogelijkheid dat een fluitist een fluit met open of gesloten kleppen bespeelt. Soms schrijft een componist “Geschreven voor fluit met open kleppen” en soms schrijft een componist twee versies: een voor fluit met open kleppen en een voor fluit met dichte kleppen.

Notatie
De meeste componisten voegen de vingerzetting toe aan de partituur als deze niet traditioneel is. Als een noot moet worden gespeeld met een klep half gesloten, wordt deze als volgt genoteerd:

Alle discussies en meningen terzijde, een van de belangrijkste redenen voor mij om op een open kleppen fluit te spelen, is simpelweg omdat het me meer opties geeft en dus meer vrijheid tijdens het spelen.

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!