Pizzicato: notatie, notatie, notatie.

Toen ik voor het eerst met het Flute Colors-project en de voorbereidingen voor de website begon, heb ik veel bladmuziek geanalyseerd. Ik wilde weten hoe verschillende componisten de moderne speeltechnieken noteerden. Sommige notaties zijn heel gebruikelijk. Bijvoorbeeld de notatie van key clicks en harmonics, maar voor andere technieken gebruiken componisten verschillende manieren om duidelijk te maken welke moderne speeltechniek ze bedoelden.

Tijdens mijn studie bij Wil Offermans was ik gewend aan zijn manier van noteren van de technieken. Voor pizzicato gebruikte hij een accent als nootkop:

Andere componisten gebruikten deze nootkop met of zonder punt:

Momenteel werk ik aan een groot project met nieuwe composities van Nederlandse componisten. In een van de stukken werd pizzicato toegevoegd en de componist gebruikte deze nootkop:

Deze drie mogelijkheden kun je tegenkomen bij het spelen van stukken waarin pizzicato wordt gespeeld. Nadenken over notatie is een belangrijk onderdeel van een compositie of arrangement. Voor het Flute Colors Magazine moet ik beslissen welke notatie het beste is voor een stuk. Vooral pizzicato heeft veel aandacht nodig. Ik heb altijd de neiging om het accent als noothoofd te gebruiken, maar als je veel pizzicato moet spelen, is dat niet goed voor de leesbaarheid. Dus als er veel pizzicato te spelen is, kies ik vaak een andere notatie.

Gelukkig voegen de meeste componisten een index toe aan hun stuk. Zolang duidelijk is welk teken pizzicato betekent, is het prima.

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!