Shortcuts

In Nederland hebben we nu twee weken vakantie. Tijd om los te laten of nog meer aan je fluitspel te werken. Het zijn drukke tijden, heb ik gehoord. Mijn 11-jarige fluitleerling had geen tijd om te oefenen omdat… en toen volgde er een lange lijst met activiteiten. Hetzelfde geldt voor volwassenen en zelfs studenten moeten naast hun studie werken om de rekeningen te betalen.

Ik heb zelf ooit in zo’n situatie gezeten. Tijdens mijn fluitstudie werd ik gevraagd om muziekles te geven op een middelbare school. Ik had het geld nodig, dus ik zei ja en ging aan het werk. Eerst maar een paar uur in de week en na een tijdje eindigend met een fulltime baan. Een geweldige fluitist en docent willen zijn, is geen geweldige combinatie. Lesgeven op een school gaat niet alleen over de les die je een klas geeft, maar je moet ook veel administratie doen, vergaderen, projecten bedenken enzovoort. Ik speelde zoveel mogelijk fluit, ging een half uur eerder naar school zodat ik elke dag mijn toonladders kon oefenen. In die tijd heb ik ook veel moderne speeltechnieken geoefend. Ik had een keer per maand privélessen bij Wil Offermans en die lessen en het oefenen van de moderne speeltechnieken hebben me echt geholpen om in vorm te komen en te blijven, ook al had ik niet veel tijd om te oefenen. Na twaalf jaar heb ik mijn baan in het onderwijs opgezegd. Niet omdat ik het lesgeven niet leuk vond, maar toen was ik klaar om te kiezen voor een (werk)leven met alleen de fluit.

Begrijp me niet verkeerd, deze blog gaat niet over shortcuts, makkelijke manieren om snel goed fluit te leren spelen, het werk moet gedaan worden om een echt groot fluitist te zijn of te worden. Maar moderne speeltechnieken kunnen je helpen meer vaardigheden te ontwikkelen of in vorm te blijven, vooral als je niet veel tijd hebt.
Ik werk graag aan vijf onderwerpen: klank (embouchure) – techniek / dynamiek – articulatie – intonatie – coördinatie. De technieken kunnen vaak voor eerdere doeleinden gebruikt worden. Ik laat je hier zien welke combinaties ik graag gebruik:

Klank:
Harmonics
Ghost-harmonics Flutter tongue
Wind sounds
Tone bending
Sing and play
Whistle sounds

Techniek/dynamiek:
Wind sounds
Key clicks
Pizzicato
Quartertones

Articulatie:
Flutter tongue
Key clicks (with sound)
Pizzicato
Tongue stops

Intonatie:
Tone bending
Sing and play
Quartertones

Coördinatie:
Wind sounds
Sing and play
Multiphonics

In het Flute Colors boek en op de website vind je meer informatie, gedachten en oefeningen.

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!