Speel als een waterlelie

Tijdens een van de zomercursussen die ik elk jaar organiseer, vroeg een jonge fluitist mij wat hij kon doen om zijn lage C gemakkelijker te maken. Het was een snelle vraag tussen de activiteiten door. Ik gaf hem het antwoord: ‘Denk je energie niet richting de grond terwijl je de lage C speelt, denk je energie omhoog’. Dat deed hij en hij had nooit meer problemen met het spelen van zijn lage noten.

Ik vind dit concept fascinerend. De hierboven beschreven situatie zorgde er onder andere voor dat ik fluitisten observeerde en zelf experimenteerde om de energie tijdens het spelen naar boven te denken in plaats van naar beneden. Ik noem dit zelfs de tube tandpasta techniek. Laten we eens kijken naar de tube tandpasta:

Als we alle tandpasta uit de tube willen gebruiken, moeten we de tandpasta vanaf de onderkant van de tube naar boven uit de tube duwen. Als we dat doen, zal de tube aan de bovenkant niet inzakken. Als we aan de bovenkant van de tube duwen, blijft de tandpasta onderin de tube zitten.

Dit concept is leuk om in gedachten te houden tijdens het fluitspelen. Als we onszelf als een tube beschouwen en we denken de energie van voeten naar hoofd (en verder), dan verbetert onze houding en zullen de noten gemakkelijker aanspreken, vooral in het lage register.

Deze aanpak werkt niet alleen voor het lage register, het helpt ook bij het inzetten van een eerste noot. Een noot inzetten terwijl je de energie (onbewust) omlaag denkt is moeilijk, een noot starten terwijl je de energie omhoog denkt is makkelijker. Ik heb het niet over grote bewegingen. Alleen al het idee om de energie naar boven te richten in plaats van naar beneden zorgt al voor een enorm verschil. Moderne speeltechnieken zullen ook profiteren van deze aanpak. Harmonics, flutter tongue, toon buigingen, tongstops, multiphonics en whispertones zullen enorm profiteren.

Als de tube tandpasta techniek voor jou niet werkt, kun je ook aan een waterlelie denken. Een waterlelie is een mooie bloem in een vijver kijkend naar de zon. Bijna alsof ze de zon begroet met de bladeren omhoog. Je kunt dat proberen te kopiëren zonder fluit: spreid je armen en begroet de zon. Hoe voelt dat? Het geeft je waarschijnlijk een open gevoel. Probeer dit gevoel eens te kopiëren tijdens het fluitspelen en begroet altijd de zon!

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!