Tone bending – mind bending

Als je een toon aanslaat op de piano zul je het ermee moeten doen. Ook al is de toon niet helemaal zuiver. De toon bij de fluit is juist heel flexibel. Zelfs tijdens het spelen kun je de intonatie nog beïnvloeden. Aan de ene kant een zegen, aan de andere kant een uitdaging. Fijn dat we de toon kunnen beïnvloeden zelfs tijdens het spelen, maar jammer als je nog niet genoeg controle hebt over de fluit om dit bewust te doen.

Gelukkig kun je flexibiliteit trainen. Tone bendings oefeningen zijn daar uitermate geschikt voor. Er zijn drie manieren om tone bending toe te passen:

1. Het verhogen of verlagen van de luchtsnelheid,
2. Met je hoofd naar boven of beneden buigen,
3. Je armen naar voor en achter bewegen.

Je kunt ze ook combineren.

Voordat we beginnen met het bespreken van het nut van elke manier wil ik graag duidelijk maken dat ik geen voorstander ben van het draaien van de fluit om de intonatie te beïnvloeden tijdens spelen van stukken, etudes, enz. (tenzijn voorgeschreven door de componist). Fluiten zijn tegenwoordig van uitstekende kwaliteit en hebben het draaien niet nodig. De techniek hier beschreven is puur bedoeld voor het onderzoeken van de mogelijkheden.

1. Het verhogen en verlagen van de luchtsnelheid.

Als je minder snelle lucht blaast en minder ademsteun geeft dan zakt je toon. Geef je snellere lucht door meer ademsteun te geven dan stijgt je toon. Het is interessant om dit per toon te onderzoeken. Stel jezelf de volgende vragen en test het uit:

  • Als je de luchtsnelheid verhoogt door meer ademsteun te geven wat gebeurt er dan met de toon. Klinkt het beter of ga je juist forceren?
  • Zijn je lippen ontspannen?
  • Probeer het nog eens. Hoeveel kan de toon hebben voordat je gaat forceren?

2. Buigen met je hoofd.

Als je tijdens het spelen je hoofd naar beneden of naar boven buigt dan verandert de richting van de lucht. Dit heeft ook invloed op de intonatie. Blaas je meer in de fluit dan zal de toon lager worden, blaas je hoger in de fluit dan wordt je toon hoger. Het spelen van tone bending is een extreme manier om te controleren wat voor jou de beste blaashoek is. Experimenteer er daarom ook mee. Welke blaasrichting werkt het best voor deze toon?

3. Armen naar voor en achter bewegen.

Ook deze manier van tone bending is een extreme manier om te experimenteren met de blaasrichting. Klinkt het beter als ik mijn armen iets naar voor beweeg of misschien juist iets naar achter?

Samenvattend komt het neer op je toon onderzoeken. Soms vinden we dat moeilijk. Je werkt dus niet alleen aan flexibiliteit van je toon, maar ook in je hersenen. Durven experimenten. Daar gaat het om. Bevalt het je niet wat je hoort? Dan pas je het gewoon weer aan.
Tone bendings oefeningen zijn echte mind bending oefeningen. Door te overdrijven krijg je controle over de techniek en dus ook over de fluit. Tone bendingsoefeningen voeren de techniek extreem door, als je dit toepast naar het ‘gewone’ fluitspel dan gaat het om halve millimeters. En dat maakt soms nét het verschil tussen mooi en wonderschoon!

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!