Vuurwerk op de fluit

Het is nu half december en regelmatig worden we in ons dorp opgeschrikt door vroeg vuurwerk. Jongeren struinen met rugzakken vol met vuurwerk door het dorp en genieten zichtbaar van de harde knallen en fluitende babypijlen. Het geluid kan je flink laten schrikken.
Als ik denk aan fluitend vuurwerk dan denk ik aan de jetwhistle. De fluit wordt dan over het algemeen misschien gezien als instrument waar je voornamelijk mooi en zangerig op speelt, toch heeft het instrument ook de mogelijkheid om het publiek eens flink op scherp te zetten. Een jetwhistle speel je met krachtige en sterke luchtimpuls die een beetje doet denken aan het starten van een vliegtuig. Vandaar de term jetwhistle.

Hoe speel je een jetwhistle op de fluit?
Bedek het mondgat met je mond. Zorg ervoor dat je nog door de fluit kunt ademen. Blaas nu krachtig door de fluit met een sterke impuls vanuit je middenrif. Door de fluit een beetje naar binnen of naar buiten te draaien (blijf het mondgat afdekken!) kun je invloed uitoefenen op de klankkleur en de intonatie. Het helpt als je de vocalen ‘hò’, als in ‘hofje’ en ‘ie’ als in fiets gebruikt. Begin op hò en verander snel naar ‘ie’ terwijl je blaast. Denken aan een crescendo helpt ook.

Waar is het goed voor om jetwhistles te studeren?
De jetwhistle werkt het best als je een sterke impuls geeft met je lucht en middenrif. Daarom helpt het studeren van deze techniek voor een goed gebruik van het middenrif tijdens het spelen. Door de krachtige impuls word je je bewuster van je middenrif waardoor je het middenrif ook makkelijker in kunt zetten bij je klassieke fluitspel. Studeer de techniek niet te lang omdat deze vrij uitputtend kan zijn als je hem langer achter elkaar speelt.

Hoe herken ik een jetwhistle?
Er zijn verschillende manieren om een jetwhistle te noteren. Meestal schrijft een componist er het woord ‘jet’ of ‘jetwhistle’ bij.


Voorbeeld van hoe een jetwistle genoteerd kan worden.

Fluitend het jaar uit!
Misschien is het een leuk idee om met die jongeren in het dorp mee te doen. Probleem is alleen dat ik niet echt houd van het afsteken van vuurwerk. Misschien kan ik op de fluit een babypijl nadoen… Ga ik toch fluitend het jaar uit!

 

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!