Zo weet je wanneer je met moderne speeltechnieken kunt beginnen.

Tijdens een fluitfestival in Nederland sprak een collega mij aan. Hoewel hij het geweldig vindt wat ik doe met Flute Colors, was hij het er toch niet mee eens dat ik moderne speeltechnieken aanleer aan jonge, soms beginnende fluitisten. Er ontstond een leuke discussie en ik heb hem meer verteld over mijn visie en didactiek.

Al jaren geef ik workshops moderne speeltechnieken voor fluit over de hele wereld. De jongste deelnemer was tot nu toe 7 jaar en de oudste deelnemer ruim in de 80. Niet alleen de leeftijden, maar ook de niveaus liggen vaak enorm uit elkaar. Mijn ervaring is dat niveaus vervagen als je met moderne speeltechnieken aan de slag gaat. Kinderen die net beginnen met fluitspelen zijn vaak nog onbevangen. Alles is nieuw. Zij pakken nieuwe uitdagingen, ook moderne speeltechnieken, vaak makkelijk op. Fluitisten die al langer spelen zijn vaak wat minder flexibel en moeten nieuwe technieken nog echt aanleren. Vaak moeten zij een drempel over en lopen zij tegen grondig ingesleten overtuigingen aan.

Wat is moeilijk?
Het is niet zo dat moderne speeltechnieken altijd moeilijk zijn. Ook binnen moderne speeltechnieken hebben we te maken met moeilijkheidsgraden. Multiphonics zijn lastiger dan toonbuigingen, kwarttonen zijn makkelijker dan circular breathing. Een losse key click is makkelijker dan een aansluitende reeks in toonladdervorm. De eerste harmonic is makkelijker dan de zesde in de reeks. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Jong geleerd
Moderne speeltechnieken worden vaak geassocieerd met moderne, complexe muziek. Daarom snap ik mijn collega op het fluitfestival in eerste instantie ook wel. Met Flute Colors probeer ik moderne speeltechnieken juist laagdrempelig in te zetten zodat ook de beginners kunnen profiteren van de voordelen van moderne speeltechnieken. Een nieuwe leerling kan tijdens les 1 al beginnen. Vaak ligt de focus op het kopstuk in de eerste lessen. Dat moet ook zeker zo blijven. Daarnaast zou je een nieuwe leerlingen wel alvast kunnen laten wennen aan de rest van de fluit door leuke opdrachten te verzinnen met key clicks.

Oud gedaan
Als je al wat langer fluit speelt  heb je waarschijnlijk hard gewerkt aan het ontwikkelen van vaardigheden. Een mooie klank, goede techniek enz. Als je later begint met het studeren van moderne speeltechnieken kan het zijn dat je tegen wat uitdagingen aanloopt. Moderne speeltechnieken zorgen ervoor dat je de uitersten van de mogelijkheden op de fluit tegenkomt. Dat kan heel confronterend zijn. Maar hoe zou het zijn als je al tot mogelijkheden tot je beschikking zou hebben?

Wanneer kun je het beste beginnen met moderne speeltechnieken?
Mijn collega van het fluitfestival kon ik snel overtuigen. Moderne speeltechnieken zijn er voor iedereen ongeacht leeftijd en speelniveau. Wat is het juiste moment om met moderne speeltechnieken te beginnen? Nu!

 

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!