Zomervakantie: studeren of niet studeren

“Stop nooit met studeren. Mis geen dag. Ik heb ooit een paar dagen niet gespeeld en moest helemaal opnieuw beginnen”. Dit zei een van mijn docenten toen ik fluit studeerde in Den Haag. Ik voelde me schuldig als Ik een dag miste, ook toen al afgestudeerd was. Na mijn afstuderen studeerde ik privé bij iemand anders en hij had een andere mening. Hij kon niet elke dag studeren omdat hij veel moest reizen voor concerten en workshops over de hele wereld hij zei: “Een dag of twee niet fluit spelen helpt mij op weer fris naar mijn fluitspel te kijken”. Twee totaal verschillende meningen van twee geweldige spelers.

Decennialang werd geleerd dat je uren moet studeren. En natuurlijk oefening baart kunst, dat is een feit. Maar steeds meer studies tonen aan dat we rekening moeten houden met rust. De hersenen hebben tijd nodig om informatie te verwerken. En dat doen ze in rust. Daarom loopt een passage waar je mee bezig bent soms niet goed op dat moment, maar is het de volgende dag beter.

Ik experimenteer veel met visualisatie- en oefenmethoden. Tijdens mijn opleiding heb ik nooit geleerd om effectief te studeren. Je moest gewoon minstens vier uur per dag studeren. Dat maakte me al moe voordat ik begon te werken, omdat de stapel werk te groot en te ongeorganiseerd was. Nu gebruik ik verschillende technieken. Misschien gebruik je ze al of misschien kunnen ze je inspireren.

Kwarten techniek

Ik verdeel mijn beschikbare tijd in 4 delen:

deel 1: warming-up en techniek
deel 2: studies (of technische oefeningen)
deel 3: stukken
deel 4: meer stukken of oefeningen

Als ik een uur heb, krijgt elk onderdeel 15 minuten. Als ik twee uur heb, krijgt elk onderdeel 30 minuten enzovoort.

8 minuten regel

Onderzoek toont aan dat je je maar ongeveer 8 minuten effectief op één ding kunt concentreren (voor sommige mensen 6 of 7, sommige mensen 9). Dus ik zet de wekker van mijn telefoon op 8 minuten en ga na die 8 minuten iets anders doen. Bijvoorbeeld een ander stuk of een ander deel van het stuk als ik aan deel 1 werk.

Pomodoro techniek

Bij de Pomodoro techniek werk je 25 minuten heel geconcentreerd aan je taak zonder enige afleiding (telefoon, mail, andere taken). Neem na 25 minuten een pauze van 5 minuten en na een paar pomodoro’s een pauze van 15 minuten. Tijdens de pauze moet je iets heel anders doen: wandelen, koffie halen, je mail checken, enzovoort.

Ik combineer deze drie technieken tijdens het oefenen en het is magisch wat er gebeurt. De resultaten zijn verbluffend. Het lijkt alsof je minder tijd hebt, maar omdat je je heel goed concentreert, krijg je meer gedaan in minder tijd met betere kwaliteit.

Mijn fluit krijgt in de zomervakantie een paar dagen rust, net als ik.

Ik wens je een prettige zomer!

Magazine

Probeer Flute Colors magazine!

Bladmuziek

Flute Colors heeft een enorme, unieke collectie bladmuziek met moderne speeltechnieken!