AANLEIDING

We leven (als kunstenaar) in een uitdagende tijd. Het geven van concerten is niet meer vanzelfsprekend, kunst wordt niet altijd serieus genomen en eindigt vaak als sluitpost.

De crisis heeft duidelijk gemaakt dat het, zeker in deze (cultureel) lastige tijd, extra belangrijk is om kunst te belichten en elkaar als kunstenaars te steunen en te stimuleren.

Zo ontstond het Flute Colors Stedenproject.

6 STEDEN

Voor dit project zijn zes grote steden als uitgangspunt genomen: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Tilburg.

6 DICHTERS

Uit elke stad is een (stads)dichter gekozen en gevraagd een gedicht of korte tekst te schrijven waarin de stad beschreven wordt. Het gedicht prikkelt de luisteraar.

6 COMPONISTEN

Zes componisten is gevraagd een korte compositie voor dwarsfluit en piano te schrijven geïnspireerd door het gedicht en de stad. De componist voegt moderne speeltechnieken voor fluit op een functionele manier toe om de compositie extra kleur te geven. Op deze manier ontstaat er een weergave van de steden in woord en geluid.

CONCERT

Tijdens het concert worden gedichten afgewisseld met muziek. Publiek luistert eerst naar het gedicht, dat vooraf opgenomen is door de dichter. Daarna spelen fluitist Rogier de Pijper en pianiste Heather Pinkham de compositie behorende bij de stad.

Het is ook mogelijk het concert te beperken tot een deel van de werken.

DEELNEMERS

Klik op de naam van een deelnemer voor meer informatie.

Rogier de Pijper is een Nederlandse fluitist. Hij bedacht het project Flute Colors dat in korte tijd uitgroeide tot een wereldwijd succes. Componisten van over de hele wereld schreven werken voor hem.
De Pijper geeft regelmatig concerten, masterclasses en workshops over de hele wereld. Meest recent in Finland, Italië en Amerika. Met zijn fluitcursussen bereikt hij honderden fluitisten per jaar over de hele wereld.
De Pijper was tot 2013 als docent moderne speeltechnieken verbonden aan het conservatorium van Tilburg.

Pinkham komt oorspronkelijk uit Californië. Zij studeerde Master of Music in Composition bij Antony Fiumara aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, Master of Arts in Cognitive Musicology aan de Universiteit van Amsterdam, Bachelor piano en musicology en Italiaanse studies aan Berkely, universiteit van Californië. Zij schreef werken voor o.a. Ralph van Raat, Vincent van Amsterdam, Niek Baar, Maya Fridman en Tom Sanderman. Daarnaast schreef zij werken voor het Euregio Jeugdorkest, November Music, de Nationale Opera Studio en het Opera Forward festival in Amsterdam.

Bonevacia schrijft maandelijks een gedicht in Het Parool en is met zijn kenmerkende manier van voordragen regelmatig onderdeel van culturele programma’s. Zijn stormachtige opkomst ging door zijn dyslexie niet vanzelf, maar het worstelen met woorden maakte hem tot vindingrijke woordkunstenaar.

Kroes is regelmatig in de media te zien en te horen bij o.a. Koffietijd, NPO radio 1, Den Haag FM, Omroep West, AD en de Utrechtse Internet Courant. Van zijn hand verscheen de dichtbundel: Liefjes van een straatdichter. Dat hij op zoek gaat naar contact met inwoners van de stad en vandaaruit zijn kunst creëert spreekt het bestuur enorm aan.

Hamming geeft workshops poëzie en spoken word in het onderwijs, maar ook in jeugdinstellingen en in de verslavingszorg. Hij werkt samen met onder andere het Noord Nederlands Orkest (NNO), de Schrijversvakschool en Biblionet en is gast-columnist op NPO Radio 1.

Hij won de derde prijs tijdens de Martin Luther King spoken word-wedstrijd.

Vegter schreef kinderboeken, werkt als docente aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, had een zaterdagrubriek in de Volkskrant en leverde een wekelijkse bijdrage aan het VPRO-radioprogramma De Avonden. Van 2013 tot 2017 was Anne Vegter Dichter des Vaderlands. Zij was de eerste vrouw die dit ereambt van Ambassadeur voor de Vaderlandse poëzie voor haar rekening nam. In januari 2021 is ze voor een periode van twee jaar benoemd tot stadsdichter van Rotterdam.

Jasper Mikkers publiceerde verschillende romans, verhalenbundels en dichtbundels. In 2005 werden gedichten van Trolsky op de cd Ongetemd gezet. Aan dit project verleenden diverse Tilburgse muzikanten en vocalisten hun medewerking. Mikkers was vele jaren betrokken bij Stichting Volzin en verzorgde in 1999 een wekelijkse column in het Brabants Dagblad. Ook was hij redacteur van De Wandeling, het populaire tv-programma van Omroep Brabant, en coauteur van het boek De Wandeling: Een selectie van 20 avonturen met René Bastiaanse (2006). In 2013 volgde hij Esther Porcelijn op als Stadsdichter van Tilburg.

Van Gogh was onder meer te zien op het 2003 Taipei International Poetry Festival in Taiwan, bij Dichter aan Huis in Den Haag en op het Stockholms Poesifestival. In 2004 trad hij op in Milaan en stond hij op Lowlands. In 2005 was hij te horen als actualiteitsdichter voor VPRO’s radioprogramma De Ochtenden. In 2006 presenteerde hij met collegadichter Joost Zwagerman Poëzie in Carré en werd er een vloertekst van zijn hand onthuld in de entree van het Erasmus MC in Rotterdam.

Pinkham komt oorspronkelijk uit Californië. Zij studeerde Master of Music in Composition bij Antony Fiumara aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, Master of Arts in Cognitive Musicology aan de Universiteit van Amsterdam, Bachelor piano en musicology en Italiaanse studies aan Berkely, universiteit van Californië. Zij schreef werken voor o.a. Ralph van Raat, Vincent van Amsterdam, Niek Baar, Maya Fridman en Tom Sanderman. Daarnaast schreef zij werken voor het Euregio Jeugdorkest, November Music, de Nationale Opera Studio en het Opera Forward festival in Amsterdam.

Als Amerikaanse uitwisselingsstudent studeerde Lann aan het conservatorium van Den Haag. In eerste instantie voor één jaar, maar zij is nooit meer weggegaan uit Nederland. Zij beschrijft Den Haag als een intieme stad met een rijkdom aan kunst, architectuur en zelfs natuur. Stuk voor stuk inspiratiebronnen voor haar.

In 2019 won Lann de Buma Award voor de meeste uitvoeringen wereldwijd.

Brouwer is werkzaam als componist van hedendaagse muziek. Onder andere in opdracht van Amsterdam Loeki Stardust Quartet, David Kweksilber Bigband, Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Micha Hamel, Asko Ensemble o.l.v. Etienne Siebens en Radio Kamer Filharmonie o.l.v. James McMillan. Op het gebied van opera- en muziektheaterproducties waren ZT Hollandia (Sentimenti, 2003), De Veenfabriek, het Concertgebouw (kinderopera Ten Oosten van de Zon, ten Westen van de Maan) en het Holland Festival (elektronische composities voor opera La Commedia van Louis Andriessen) opdrachtgevers.

Voor Van Deurzen vormt de gedachte dat associatie een eigenschap is die de mens uniek maakt het uitgangspunt voor zijn composities. In zijn werken bouwt Van Deurzen een dergelijk netwerk op door een dialoog aan te gaan met andere muziek. Als een hommage, maar ook om via andere composities bij een eigen taal te komen die herkenbaar blijft. Dit kan muziek van Monteverdi zijn, zoals in het vierde deel Lamento della… uit zijn strijkkwartet Seven (2006), maar ook Miles Davis in Six: a line is a dot that went for a walk (2007). Ook het werken met teksten is Van Deurzen niet vreemd zoals blijkt in bijvoorbeeld zijn blaaskwintet Choral, Fugue & Prelude (2005).

Componist Jo Sporck is verweven met de stad Tilburg en heeft daar als componist en organisator de nodige sporen achtergelaten. In 2013 ontving hij de grote zilveren legpenning van Tilburg als blijk van dank voor zijn inzet voor de stad. Zijn muziek beschrijft hij zelf als eigenzinnig, maar vooral intens, lyrisch, muziek die de luisteraar op het puntje van de stoel doet zitten.
Sporck laat regelmatig van zich horen als organisator en initiator: van luistercursussen tot debatten over de toekomst van serieuze muziek. Als componist is hij actief in binnen- en buitenland.

Geboren in de Verenigde Staten in 1970 en wonend in Nederland sinds 1994, Ned McGowan is componist, leraar, fluitist, improvisator, curator en onderzoeker. Zijn muziek is bekend om ritmische vitaliteit en technische virtuositeit. McGowan heeft vele prijzen gewonnen waaronder de Henriëtte Bosmans-prijs en zijn werk is onder andere uitgevoerd in Carnegie Hall, het Concertgebouw en andere zalen en festivals over de hele wereld.
Orkesten die zijn werken hebben uitgevoerd zijn o.a. Radio Kamer Filharmonie, Radio Filharmonisch Orkest, Gelders Orkest, Rotterdam Sinfonia and Ricciotti.